Tafelen en Kerst

Het is 24 december, kerstavond. Je hebt je mooiste kleren aan en de tafel is feestelijk gedekt. Laat kerst maar beginnen! Voor veel mensen is Kerstmis een feest van tradities. Familietradities bepalen hoe Kerstmis er bij iedereen uitziet. Tradities die al jarenlang meegaan en dat brengt voor velen traditionele tafelmomenten met zich mee. Tafelen; we zijn er gek op als Nederlanders, zoals Stine Jensen al eens eerder schreef. Zo’n beetje alle activiteiten die we rondom de tafel doen, kunnen we onder tafelen scharen: drinken, kletsen, eten en lachen. Precies, ook de tafelmomenten waar het met kerst allemaal om draait. Welke traditionele tafelmomenten herken jij? Gaan jullie uit eten in een sfeervol restaurant, of juist thuis zelf een uitgebreid kerstdiner koken? Of laat je iedereen zelf koken door het gourmetstel op tafel te zetten? Worden er spelletjes gespeeld aan tafel? Of misschien wel uitgebreide gesprekken gevoerd? Waarschijnlijk zijn veel van bovengenoemde tradities jou bekend, maar hoe zit dat in de rest van de wereld? Welke traditionele (tafel)momenten kennen zij tijdens de kerst? 

 tafelen met kerst

 

 

Kerst in Nederland: lekker gezellig tafelen

In Nederland begint de kerst al op kerstavond, gevolgd door 1e en 2e kerstdag. Vroeger, zo’n 1200 jaar geleden, werden er in ons land zelfs 4 kerstdagen gevierd! De kerst wordt gewoonlijk gevierd door feestelijk te eten met familie. Vaak vindt het kerstdiner plaats bij iemand thuis, er wordt uitgebreid gekookt en de lekkerste gerechten komen voorbij. Ook gourmetten is een populaire kersttraditie bij Nederlandse huishoudens. Wat er ook op tafel komt: kerst in Nederland valt het best te omschrijven als ‘gezellig urenlang tafelen’.

 

 tafelen met kerst

 

(Tafel)momenten tijdens de kerst in de rest van de wereld

Hoe kerst in Nederland gevierd wordt, weten we dus, maar hoe zit dat in andere landen? Een greep uit een aantal bijzondere (tafel)momenten verspreid over de wereld:

 

Denemarken

In Denemarken wordt kerstavond traditioneel gevierd met een diner waarbij het hoofdgerecht gans of eend is. Een bijzonder tafelmoment tijdens kerst bij de Denen is het toetje: rijstpudding met gehakte amandelen en warme kersensaus. Traditiegetrouw wordt er een hele amandel in de pudding achtergelaten. Vind jij de amandel terug op jouw bord? Dan krijg je een cadeau!

 

Japan

Hoewel Kerst in Japan geen officiële feestdag is, wordt het toch gevierd. En wel op een heel bijzondere manier: veel Japanners eten hun kerstdiner namelijk bij Kentucky Fried Chicken. Deze traditie begon in 1974 toen de fastfoodketen een slimme marketingcampagne lanceerde om de Japanners met kerst naar hun restaurants te lokken. En dat heeft gewerkt; als je in Japan op kerstavond gefrituurde kip bij KFC wilt eten, zul je op tijd een tafel moeten reserveren!

 

Finland

In Finland heeft Kerstmis een bijzondere naam: Joulu, wat joelfeest betekent. De Finnen hebben ook een bijzondere naam voor het eten dat tijdens kerst wordt geserveerd, namelijk Joulupöytä. Vrij vertaald: joel-tafel. En wat staat er traditioneel op tafel in Finland? De meeste Finnen eten ham, geserveerd met brood en mosterd, maar ook vis is een veel gegeten maaltijd tijdens kerst.

 

IJsland

In IJsland gaat men om klokslag 18.00 uur aan tafel. Sterker nog: op de radio wordt zelfs aangekondigd dat het 18.00 uur is, waarna iedereen smakelijk eten wordt gewenst. Ook hier kennen ze een bijzondere traditie tijdens het toetje: men eet rijstpap met rozijnen en kaneel. Hierin zit een boon verstopt, degene die de boon vindt krijgt een (extra) cadeau. Een ander traditioneel kerstgerecht in IJsland is laufabrauð (blad-brood of sneeuwvlok-brood). Meerdere generaties van de familie komen bijeen om het brood te versieren.

 

Italië

In Italië vieren ze kerstavond en eerste kerstdag. Een traditioneel gerecht dat tijdens de feestdagen bij de Italianen op tafel verschijnt is Panettone. Dit is een goudgele ronde cake, gevuld met sukade, rozijnen en gesuikerde vruchten. Na het uitgebreide kerstdiner op kerstavond gaan veel Italianen op naar de nachtmis in de kerk.

 

Australië

Waar Kerstmis bij ons vaak geassocieerd wordt met sneeuw en kou, is dat in Australië heel anders. Daar is het namelijk hartje zomer tijdens de feestdagen. Kerst wordt, vanwege de warmte, door veel Australiërs gevierd op het strand, bij het zwembad of in de tuin. Ook qua traditionele kerstmaaltijden gooien de Australiërs het over een andere boeg: in veel gevallen wordt de BBQ namelijk aangestoken en komt er geroosterd vlees en vis op tafel.

 

Polen

In Polen staat men op 24 december lang in de keuken. Het kerstdiner bestaat hier namelijk traditioneel uit 12 of 13 gerechten. Een bijzonder gebruik in Polen: onder het tafelkleed wordt wat stro gelegd, als symbool voor de kribbe van Jezus. Daarnaast wordt er in Polen, als symbool van gastvrijheid, aan tafel een extra plek gedekt voor een onvoorziene gast of als plek voor eventueel overleden familieleden.

 

Slowakije

In Slowakije en delen van Oekraïne staat het toetje niet op tafel, maar hangt het aan het plafond. Ze geloven namelijk dat pudding de toekomst kan voorspellen. De oudste man in de familie gooit een lepel loksa-pudding tegen het plafond. Hoe langer de pudding aan het plafond blijft plakken, hoe meer geluk je zult hebben.

 

 

Engeland

De kersttijd begint in Engeland al heel vroeg. Tijdens “Stir-up Sunday”, de laatste zondag voor Advent, beginnen de voorbereidingen al voor de Christmas Pudding. Deze kerstpudding gemaakt van minimaal 13 ingrediënten wordt door (bijna) elke Engelsman bij het kerstdiner gegeten. Op kerstavond is het een traditie om de zogenaamde ‘Christmas Carols’ op te voeren: toneelstukjes in kerstthema. Ook stoppen de Engelsen deze dag wat eerder met werken om naar de pub te gaan. Eerste kerstdag komt de familie langs. Er liggen cadeautjes onder de boom en in de kerstsokken. Rond 15.00 uur begint het kerstdiner. Traditioneel staat de gevulde kalkoen op het menu, en natuurlijk de Christmas Pudding. Tweede kerstdag heet Boxing Day. Op deze dag begint in Engeland de grote uitverkoop en vinden er veel sportwedstrijden plaats.

 

Duitsland

In Duitsland wordt vier zondagen voor de kerst afgeteld naar kerstmis. De kinderen krijgen vaak een adventskalender met voor elke dag iets lekkers. Ook zijn er in de adventstijd door heel het land kerstmarkten te vinden. Deze markten zijn echt een groot eetfestijn. Je vindt er heel veel snoepgoed, gebakken champignons en groene kool met worst, en natuurlijk niet te vergeten: glühwein. Daarnaast bakken onze oosterburen speciale kerstkoeken, lebkuchen. Ze zijn standaard te vinden op de kerstmarkten.  Deze koekjes worden gemaakt van honing en oosterse specerijen en hebben wel wat weg van peperkoek. Op kerstavond komt de hele familie eten. Op eerste of tweede kerstdag wordt er vaak gebraden gans met rode kool en de zogenaamde Klöße, een soort aardappelbolletjes, gegeten.  

 

Hoe vier jij Kerst?

 

Bronnen:
http://www.ef.nl/blog/language/12-geweldige-kersttradities-wereldwijd/
http://www.christmaholic.nl/tag/kerst-in-het-buitenland/ 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstgebruiken_wereldwijd 
https://www.kijkmagazine.nl/nieuws/kerstgerechten-around-world/
https://isgeschiedenis.nl/nieuws/geschiedenis-van-tweede-kerstdag


 
Laden...
Door gebruik te maken van deze website of door op “Ik ga akkoord” te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.   > Lees meer
Ik ga akkoord