Journal Ga er maar aan staan
Werken

Ga er maar aan staan

Tafelgewoontes tijdens het werk

De tafel vormt steeds meer een centraal punt – thuis en op het werk. Als tafelexpert verdiepen we ons in alle activiteiten die rond de tafel plaatsvinden. Daarbij kunnen we er niet omheen dat de wereld verandert. Zo zijn ‘tafelgewoontes’ tijdens het werk veranderd. Met de komst van Het Nieuwe Werken zijn we anders gaan werken. Het Internet en andere technologische ontwikkelingen bieden ons de mogelijkheid om vanaf verschillende plekken te werken en overal ter wereld bij je bestanden te kunnen. Dit zorgt voor veranderingen op de werkplek, die anders georganiseerd en ingericht wordt. Vaste werkplekken lijken steeds meer te verdwijnen, evenals beperkingen door afstand en tijd en dat biedt veel kansen. De komst van deze nieuwe technologieën brengt echter ook een beperking met zich mee: we zitten te veel.

Waar zit het probleem in?

Zitten is een essentieel onderdeel van ons leven. Gezellig met z’n allen om tafel zitten, veel Nederlandser kan een uitspraak niet zijn (Lees ook eens de blog van Stine Jensen over Nederlandse tafelgewoontes). Niet voor niets ontwerpen en produceren wij ook comfortabele stoelen en banken voor bij onze tafels. Zitten maakt ons leven een stuk aangenamer. Zelfs onze taal maakt veelvuldig gebruik van het woord zitten. Denk aan termen als ‘Ik zit op voetbal’ of zie de bovenstaande tussenkop. Met zitten is ook niets mis, het probleem zit (daar heb je dat woord weer) vooral in de hoeveelheid tijd achter elkaar die we zittend doorbrengen.

De gemiddelde Nederlander brengt 8,7 uur per dag zittend door. Onder jongeren is het aantal uur dat zittend door wordt gebracht veel groter. Nederlanders tussen de 12 en 20 jaar oud zitten gemiddeld 10,4 uur per dag*.

Gezondheidsondernemer René Sielhorst stelt: "Mensen moeten niet meer dan 30 minuten tot een uur onafgebroken zitten. Vier uur per werkdag zitten is ongezond. Dat betekent niet dat je de hele dag continu moet bewegen of rennen. Het gaat er om dat je zitten afwisselt met staan. En staan weer afwisselt met bewegen. Mensen met kantoorbanen moeten proberen om niet meer dan een half uur achter elkaar in een stoel te zitten."**

Staand tafelen op het werk met een statafel

Mensen met een kantoorbaan brengen vooral op het werk veel tijd zittend door. Zodra jij en je collega’s je hiervan bewust zijn, is het eenvoudig om hier verandering in te brengen. Tafelen wordt vaak geassocieerd met zitten aan een tafel, maar dat hoeft natuurlijk niet. Maak op je werk af en toe gebruik van een statafel. Wissel zitten aan je bureau af met staand werken aan een statafel. Of moedig je collega’s aan om een vergadering staand te houden. Met z’n allen rond een statafel staan zorgt wellicht zelfs voor nieuwe, creatieve ideeën. Een aantal van onze tafels kunnen als statafel worden uitgevoerd: de Grid Rectangular High, de Slim Plus, de Encore en de Base.

De moderne werkplek

In het moderne kantoor zitten we niet alleen meer aan individuele bureaus, maar wordt de tafel een dynamische werkplek. Het inzetten van flexibele statafels en vergadertafels is letterlijk een stap in de goede richting. Het anders organiseren en inrichten van de werkplek zorgt ervoor dat jij en je collega’s min of meer gedwongen worden om zitten af te wisselen met staan of lopen. Ook onderstaande tips helpen bij een actievere werkhouding:

  • Een telefoontje plegen of een mailtje sturen is makkelijk en verleidelijk, maar loop regelmatig even naar je collega toe om te overleggen.
  • Richt je werkplek zo in dat je voor sommige zaken wel op moet staan. Zet bijvoorbeeld de printer of prullenbak op een loopafstand van je bureau, dat zijn weer een paar extra stappen.
  • Loop in de pauze een rondje buiten, in plaats van deze zittend in de kantine door te brengen.
  • Pak de trap in plaats van de lift.
  • Haal je eigen drinken.
  • Moedig je collega’s aan hetzelfde te doen en doorbreek het patroon.

* Bron: http://www.bnr.nl/nieuws/zorg/10307815/jongeren-zitten-teveel

** Bron: http://nos.nl/artikel/2013553-mensen-moeten-niet-meer-dan-vier-uur-per-dag-zitten.html