Uit liefde voor hout

Bij Arco worden we elke dag duurzamer. Dat klinkt modieus. Maar duurzaamheid zit in ons DNA. Al jaren. We werken voor de lange termijn. Maken meubels voor jou, je kinderen én kleinkinderen. En gaan met klanten en leveranciers het liefst relaties aan voor het leven.

We doen er alles aan om in Nederland in onze eigen fabriek in Winterswijk te blijven produceren. En we zijn inmiddels hard op weg naar 100% circulariteit: in elk nieuw ontwerp gaat onze aandacht naar het sluiten van de materialenkringloop. We werken strikt volgens de normen van het EU ECO label. We gebruiken alleen watergedragen lakken en beitsen. En we blijven kijken naar duurzamere alternatieven.

Hout is ons lievelingsmateriaal. We houden van het karakter en de tekening. En van het gevoel als je er met je hand overheen gaat. We maken bijna al onze tafels van hout. Want hout is mooi, maar voor alles duurzaam. Hout is herbruikbaar en houdt enorm veel CO2 vast. In een Base tafel van 280 cm bijvoorbeeld zit 149 kilo CO2. Ter vergelijking, dat compenseert de uitstoot van een middenklasse auto die 1.252 km rijdt.

Als bedrijf met het STIP-keurmerk halen we ons hout, ook ons Amerikaans notenhout, alleen uit duurzaam beheerde bossen in Europa: FSC®- en PEFC- gecertificeerd. In duurzaam beheerde bossen wordt verantwoord gekapt. Waardoor bomen er vrijer staan, meer licht vangen en harder groeien. En groeiende bomen houden CO2 vast. Hieronder lees je precies waar we mee werken.

Solid Wood: Local Wood

Local Wood is hout uit de regio rond onze fabriek in Winterswijk. We werken alleen met lokale partijen: ook als het om drogen en zagen gaat. In Local Wood blijf je de natuur zien. Want noesten en verkleuringen geven meubels een heel eigen gezicht. 

Semi-solid: Duramas

Duramas is een dunne laag premium quality massief hout dat we verlijmen aan de boven- en onderkant van een dragend kernmateriaal, bijvoorbeeld populier. Zo ontstaat een superstabiele sandwichconstructie. En op die manier gaan we heel zuinig om met hoogwaardig hout. De toplaag is stevig genoeg om af te schuren en opnieuw te oliën of te lakken.

Solid Wood: Arco Premium Quality

Arco premium quality hout bestaat uit verlijmde massieve houtstroken van verschillende breedtes. Die werken we af met olie, N-lak (mat-naturel) of P-lak (projectlak). Noesten, vergroeiingen en zwarte pitjes zijn er bij Arco premium quality wel, maar je ziet ze niet. Ze kunnen wel voorkomen aan bijvoorbeeld de onderkant van een tafelblad.

 

Fineer

Fineer is een dun laagje hout dat op een kern van plaatmateriaal wordt gelijmd. Fineer is echt hout, met dezelfde warme uitstraling en hetzelfde gevoel. Maar het werkt nauwelijks, krimpt niet en zet ook niet uit. We gebruiken de vellen fineer gespiegeld. Zo lopen de patronen in het hout optisch door en ontstaat er een gelijkmatig houtbeeld.

 

Wooldse Veen N 51.54.512, E 6.44.777