Bertjan Pot

Ik ben geboren in 1975 te Nieuwleusen. In 1998 studeerde ik af aan de Design Academy Eindhoven, studierichting Man and Identity. Op deze afdeling onder leiding van Ulf Moritz ontdekte ik mijn fascinatie voor textiel. Mijn afstudeerproject was een gebreide lamp.

Na mijn afstuderen begon ik mijn werk als freelance ontwerper en richtte ik samen met mijn studievriend Daniel White “Monkey Boys” op. Al werkend en spelend met materialen en ideeën ontwikkelden we onze eigen collectie meubels en verlichting. In 2003 besloten de Monkey Boys elk hun eigen weg te gaan. Ik zette het werk voort onder de naam Studio Bertjan Pot en werkte naast eigen projecten en stukken ook voor meubelfabrikanten. Dat doe ik nu nog.

Ik ontwerp producten. Vaak zijn het producten voor het interieur. De manier waarop producten voor het interieur zich verhouden tot hun gebruikers trekt me enorm aan. Interieurproducten zijn niet afstandelijk en “hardcore” industrieel zoals gereedschap, auto’s en gebouwen, maar ook weer niet zo persoonlijk en tijdgebonden als mode. Het ontwerpen van meubels en verlichting past heel goed bij de methoden waarmee ik werk. Als ik aan mijn ontwerpen werk, begin ik klein en speel ik met het materiaal en de techniek. Ik zoek hierbij naar een structuur of het DNA dat ik later als bouwstenen voor iets groters gebruik.

Het optimale gebruik van een materiaal of techniek maakt een waardevol product, waarbij elk deel een bescheiden stuk van het geheel vormt. Ik probeer producten te maken die net iets meer zijn dan de functie die ze hebben. Mijn werkwijze is zowel technisch als intuïtief. Intuïtie is moeilijk in woorden te vatten, en dat is maar goed ook. 

Er zijn verschillende redenen waarom we beslissingen maken. Sommige zijn expliciet, maar anderen lees je tussen de regels door. Mijn technische interesse en creatieve fantasieën zijn een manier om de grenzen van de industriële productie op te rekken. Met een beetje gezond verstand en een beetje naïviteit kunnen we misschien onze dromen waarmaken.

www.bertjanpot.nl