New Material: Furniture Linoleum

Arco's liefde voor het gebruik van natuurlijke materialen en verkennen van nieuwe vaardigheden gaan terug tot de oprichting in 1904. Nu breiden we het aanbod uit met Linoleum. Dit biobased materiaal biedt nieuwe mogelijkheden, wat aansluit bij Arco's interesse voor innovatie, materialen en duurzaamheid.

Forbo Furniture Linoleum biedt de unieke combinatie van een halfmatte afwerking met een warme, fijne textuur. Het is een onderscheidende bekleding, en net als hout is Furniture Linoleum een biobased, natuurlijk materiaal. Furniture Linoleum laat geen vingerafdrukken achter, is antistatisch en een prettige ondergrond om op te schrijven. Na verloop van tijd ontwikkelt Furniture Linoleum een patina zoals we dit kennen van leer.

Furniture Linoleum is in eerste instantie verkrijgbaar binnen de Slim familie en de Essential Rectangular en kan besteld worden in iedere kleur binnen de Forbo Furniture Linoleum collectie - van feloranje tot warm grijs tot een serene groene tint. 

Duurzaamheid

Wat linoleum zo bijzonder maakt, is dat het wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen. De belangrijkste grondstoffen die bij de productie van linoleum worden gebruikt, zijn lijnzaadolie, afkomstig van de zaden van de vlasplant, houtmeel als productieafval van gecontroleerde bosplantages en jute, een gewas waarvan de vezels de materiaal voor het membraan waarop het linoleum wordt gekalanderd. Deze grondstoffen komen uit hun natuurlijke omgeving, daar waar ze weer aangroeien, vaak in slechts 12 maanden tijd. De grondstoffen halen tijdens aangroei meer CO₂ uit de lucht dan de hoeveelheid CO₂ die bij het maken van Furniture Linoleum wordt uitgestoten met als resultaat dat Furniture Linoleum klimaatpositief wordt geproduceerd – van cradle-to-gate.

Materiaal kenmerken 

Naast de voordelen zoals hierboven beschreven, heeft Furniture Linoleum bepaalde kenmerken waarvan klanten zich bewust moeten zijn en waarvoor Arco niet verantwoordelijk kan worden gehouden, aangezien ze intrinsiek zijn aan het materiaal (claims met betrekking tot deze kwesties zullen niet worden geaccepteerd).

Meubellinoleum heeft een zwarte achterkant (een dun laagje papier als backing). Hoe lichter de kleur van het linoleum, hoe meer zichtbaar het is (aan de zijkant).

Er kunnen lichte kleurvariaties zijn van monster tot monster en van product tot product.

Het materiaal is 'levend' (denk aan het oppervlak van leer, bijvoorbeeld) en heeft een aantal bijbehorende kenmerken. Er kunnen kleine markeringen of strepen in het materiaal zijn.

Deuken, strepen, vlekken of glanzende markeringen kunnen ook voorkomen tijdens gebruik. Naar onze mening geeft dit het materiaal zijn karakter en geven de gebruikssporen zowel het materiaal als het product een unieke identiteit.

Het Furniture Linoleum is +/- 2 mm dik. Het product zal dus +/- 2 mm 'hoger' zijn dan wanneer bijvoorbeeld fineer wordt gebruikt. Wees voorzichtig bij het combineren van producten in verschillende versies (bijv. Slim & Slim flex).