Hout

Local Wood

Omdat er zoveel moois dichtbij te vinden is

Sinds 1904 zitten we met Arco in Winterswijk. Wij zijn een familiebedrijf en doen al meer dan een eeuw waar we goed in zijn: tafels maken. Tafels om aan te werken, te vergaderen, te eten en te leven. Tafels waaraan de wereld van morgen wordt besproken. Want de wereld van morgen; daar hebben we een heldere visie op. In een wereld waarin grondstoffen schaarser worden en steeds meer mensen – terecht - vragen naar de herkomst van producten, presenteren wij de LOCAL WOOD collectie. Een collectie van meubels, gemaakt van hout uit de omgeving van de fabriek in Winterswijk.

Het is uniek dat wij anno 2023 alle producten in onze eigen fabriek in Nederland maken. Met de kennis en kunde van medewerkers uit de regio.Ons familiebedrijf is loyaal aan de omgeving en dat betekent dat je niet van ver haalt, wat dichtbij ook te krijgen is. Voor de LOCAL WOOD collectie werken wij daarom alleen met hout uit Nederland en West- Duitsland. Onze fabriek bevindt zich namelijk op zo’n 5 km van de grens en Duitsland is bij uitstek een houtland. Het zou zonde zijn geen gebruik te maken van zoveel beschikbare kwaliteit bij onze Oosterburen.

Bij Arco houden we onze productieketen graag zo kort mogelijk. Daarom zoeken we onze partners dicht bij huis. Zodat we geen onnodige vervoerskilometers en uitstoot maken en geen energie verspillen. Een groot deel van de milieu impact die je als bedrijf maakt, komt door je transport. Door te werken met hout uit de omgeving en partners uit de regio, verkleinen we onze impact direct.

Als familiebedrijf laten wij de wereld graag mooier achter voor toekomstige generaties. Daarom werken wij alleen met partners die hun blik op de toekomst gericht hebben, zoals Natuurmonumenten, Stichting Geldersch Landschap en Kasteelen en bosbeheer Duitsland (Forstwirtschaft). Wat ons met hen verbindt, is een groot respect voor de natuur. Omdat wij willen dat ook onze kinderen en kleinkinderen van de natuur kunnen genieten.

BOS

De boswachter is verantwoordelijk voor het beheer van het bos. Op basis van zijn kennis en ervaring beoordeelt hij welke bomen er gekapt moeten worden om het bos gezond te houden. Hieruit selecteert hij de mooiste bomen voor de Arco Local Wood collectie.

HOUTZAGERIJ

De gekapte bomen gaan naar de houtzagerij, waar de boom tot planken gezaagd wordt. Vervolgens ligt het hout zolang te drogen tot de benodigde vochtigheidsgraad is bereikt.

ARCO FABRIEK

Uit de partij gedroogde planken die de Arco fabriek binnenkomt stellen onze vakmensen handmatig de bladen voor de Base collectie samen. Aan de hand van de zorgvuldige selectie ‘door het oog van de meester’ krijgt ieder tafelblad zijn eigen, unieke uitstraling.

Producten

De meubels uit de LOCAL WOOD collectie vervaardigen wij van speciaal geselecteerd hout. Geen hout uit grote productiebossen maar uit bossen waar omwille van duurzaam onderhoud gekapt moet worden, bijvoorbeeld om ruimte te maken voor nieuwe bomen. Wij willen de kwaliteiten van het lokale hout benutten en eventuele ‘imperfecties’ juist vieren. Daarom blijven de unieke, door de natuur gevormde noesten van het hout zichtbaar in het blad. Met een tafel uit de LOCAL WOOD collectie haal je de natuur – letterlijk - in huis.

Bij Arco vinden we dat duurzaam leven goed samengaat met esthetiek en genieten van het leven. En zo is de cirkel rond: Jij praat aan een tafel uit de LOCAL WOOD collectie over de wereld van morgen. Zo eenvoudig kan het soms zijn.