Hout

Duurzaam hout, een natural beauty met een eigen karakter

Afkloppen op hout

Afkloppen op hout, waarschijnlijk heb jij het ook weleens gedaan, iets ‘afkloppen op hout’. En wij Nederlanders zijn niet de enigen die dat doen. ‘Knock on wood’, ‘toucher du bois’, ‘tocar madera’, overal ter wereld wordt deze term gebruikt als we ons lot positief willen beïnvloeden. Maar waar komt dit gebruik eigenlijk vandaan? Waarom denken we dat het kloppen op hout ons geluk brengt?

Zoals met zoveel bijgelovige zaken is het lastig te achterhalen waar en wanneer “het afkloppen op hout” precies is begonnen. Waarschijnlijk stamt het af van de Kelten of Germanen. Zij geloofden dat een boom een ziel had, dat het de aardse belichaming van hun goden was. Bomen waren voor hen dus goddelijk en ze geloofden dat als ze het hout van de boom aanraakten hun ongeluk werd opgenomen en met de boom mee de grond ingezonden werd.

Of bomen daadwerkelijk een ziel hebben weten we bij Arco niet, maar wat we wel zeker weten is dat bomen karakter hebben. En dat is één van de vele redenen waarom wij van hout houden! 

Arco wood

Hout is een natural beauty

De voordelen van duurzaam hout zijn eigenlijk zo vanzelfsprekend dat je ze misschien bijna niet meer ziet. Hout is een natuurlijk materiaal. Geen enkele boom is hetzelfde en dat zorgt niet alleen voor karakter in het hout, maar ook voor een uniek houtbeeld in de tafels, stoelen, banken en kleinmeubelen die wij maken van hout. Ondanks een zorgvuldige selectie kunnen er verschillen in structuur of kleur optreden en dat maakt onze meubels stuk voor stuk uniek.

Arco wood

Duurzaam hout 

Hout is een hernieuwbaar materiaal. Een boom groeit weer aan of kan opnieuw geplant worden. Het is daarnaast recyclebaar en biologisch afbreekbaar. Dat maakt hout een bijzonder mooi duurzaam materiaal. 

Duurzaamheid lijkt vandaag de dag een modewoord te zijn geworden, maar een lange termijn visie hierop – in de breedste zin van het woord – is al vanaf de start een deel van onze bedrijfscultuur. Wij zijn een meer dan 120 jaar oud familiebedrijf, dat het als een essentiële waarde ziet om in Nederland te blijven produceren. Het zit in onze aard om relaties met eigen medewerkers, leveranciers, klanten en ook onze productontwikkeling te bekijken vanuit een duurzaam oogpunt. Arco hanteert voor alle producten een “ecologisch” beleid op het gebied van grondstoffen, waarbij al het hout dat wij gebruiken gemaakt wordt van FSC® en PEFC gecertificeerde materialen en dragen wij het STIP keurmerk.

Hout biedt mogelijkheden

Wij verleggen graag onze grenzen, om zo steeds innovatief te blijven en mooie tafels te blijven maken. Duurzaam hout biedt ons die mogelijkheid. Het biedt ons ontwerpvrijheid door de veelzijdigheid aan houtsoorten, kleuren en texturen. 

Hoewel onze vormtaal herkenbaar is, streven we er keer op keer naar om tafels te ontwerpen, ontwikkelen en produceren die vernieuwend zijn. Vernieuwend in vorm, materiaal combinatie, techniek en vakmanschap. Neem bijvoorbeeld de onmogelijk dun ogende tafel Slim.

Arco slim tafel duurzaam hout

Slim tafel

Arco Shift tafel

Shift tafel

Arco Kami tafel

Kami tafel

Arco Joist tafel

Joist tafel

Local Wood

Er is steeds meer behoefte en vraag naar de herkomst van materialen en producten. In een wereld waar grondstoffen schaarser worden en een eerlijke en transparante manier van produceren de norm moet zijn, is onze Local Wood collectie ontstaan. Een collectie van meubels, gemaakt van (eiken) hout uit de omgeving van de fabriek in Winterswijk, duurzaam hout uit Nederland en net over de grens in Duitsland. We willen de kwaliteiten van het hout gebruiken en imperfecties niet verbloemen. De natuur blijft zichtbaar in de meubels; dat geeft ze karakter en een eigen identiteit. Het hele proces van Local Wood wordt gerealiseerd met lokale partijen, van grondstof tot bewerking in de zagerij en de productie in eigen fabriek.

Arco local wood duurzaam hout
Arco local wood duurzaam hout
Arco local wood duurzaam hout
Arco local wood duurzaam hout

Hout als inspiratiebron

Vier creatieven leende hun houten inspiratie object uit aan Arco om deze in de spotlight te plaatsen. De meest basis objecten en vormen die niet opvallen in het dagelijks leven, kunnen tot bijzondere nieuwe ideeën leiden. Zoals hout voor Arco in basis het hart vormt van het bedrijf, zijn stuk voor stuk deze objecten nieuwe inzichten voor deze bijzondere creatieven.

OBJECT 01 - HAMMER
VICTORIA LEDIG

Voordat ik me begon te verdiepen in design heb ik in Berlijn stage gelopen om kasten te leren maken. Ik heb daarbij onder andere met deze hamer gewerkt. De hamer is een heel eenvoudig en stevig stuk gereedschap waarmee je intuïtief kunt werken; dat spreekt me enorm aan.

Arco we love wood

OBJECT 02 - BUILDING BLOCKS
SCHEUBLIN & LINDEMAN

Dit beukenhouten blokkendoosje inspireert ons. Niet alleen het formaat van de blokjes als volume-regel en reken-eenheid is interessant, maar ook de ruimte tussen de blokken die een patroon van lijnen laat zien.

 

Arco we love wood

OBJECT 03 - TOY DOG 
DAPHNA LAURENS

Na zijn oom David, 25 jaar geleden, is nu onze zoon Raffi het nieuwe ‘baasje’. Eenvoud, tactiliteit en de afwezigheid van overbodige detaillering maken deze 9 stukjes hout tot een simpel maar karakteristiek hondje

Arco we love wood

OBJECT 04 - SPOONS 
CAROLINA WILCKE

Van Vietnam tot Thailand en van Parijs tot Istanbul. Tijdens mijn reizen is onbewust een lepel verzameling onstaan. Aangetrokken tot de kleuren en lijnen in het hout, vormgegeven door natuur en ambachtsman.

Arco we love wood