Hout

Massief hout

Sterk, natuurlijk en uniek

Hout is een natuurlijk materiaal en geen boom is hetzelfde. Elk houten meubel is een natuurlijke weergave van het specifieke hout waarvan het gemaakt is en heeft zijn eigen, unieke houtbeeld. Dat is één van de redenen waarom wij van hout houden. We produceren in Winterswijk met de nieuwste technieken gecombineerd met de ambacht en vakkennis van onze mensen. Liefde voor het vak en aandacht voor kwaliteit, dat is wat we met z’n allen delen.

Bij de productie van onze tafels maken we gebruik van 3 verschillende toepassingen voor hout, namelijk: massief hout, Duramas (semi-massief hout) of fineer. Iedere toepassing heeft bepaalde eigenschappen, in deze blog vertellen we je graag meer over massief hout.

De eigenschappen van massief hout

Bomen hebben karakter. Dit karakter zie je terug in het houtbeeld door verschillen in kleur en structuur of bijvoorbeeld door noesten (local wood). Deze unieke eigenschappen van het hout zijn goed terug te zien in massief hout, het geeft de tafel de signatuur van de boom. Massief hout is sterk. In de natuur moeten de bomen bestand zijn tegen de vele invloeden van buitenaf, zoals weersomstandigheden, schimmels of bacteriën. Diezelfde sterkte zien we ook terug wanneer hout wordt gebruikt als materiaal voor onze tafels. Onze massief houten tafels kunnen tegen een stootje. Je kunt eraan zitten en leven en dankzij de lange levensduur kun je er optimaal van genieten.

Van boom tot massief houten tafel

Voor onze massief houten tafels maken we onder andere gebruik van Europees eikenhout of Amerikaans noten. Eiken bomen hebben gemiddeld een hoogte van 18 tot 30 meter, 45 meter maximaal. Ze hebben een diameter van gemiddeld 1.2 tot 1.8 meter. De Europese eik groeit zeer langzaam en heeft daardoor een compacte en sterke vezel. Het kernhout van de eik die wij gebruiken is licht- tot goudbruin. Amerikaans noten heeft een rechte draad, een matige fijne nerf en een gevarieerde tekening en is gemakkelijk bewerkbaar. Benieuwd hoe het proces van boom tot tafel in z’n werk gaat? We leggen het stap voor stap uit:

In het bos

De bossen waarin de bomen staan worden onderhouden en beheerd door gecertificeerde boswachters. Door de oogst te beheren, wordt de rijkdom en de natuurlijke balans van het bos behouden. De boswachters selecteren de mooiste van de bomen voor onze Arco collectie.

De houtzagerij

Na het vellen van de bomen, worden deze vervoerd naar een (lokale) houtzagerij, waar ze worden verwerkt tot planken. De planken worden in een gecontroleerde omgeving gedroogd, om zo te voorkomen dat het hout nog gaat werken. De gedroogde planken worden vervolgens door ons geselecteerd op kwaliteit en grootte en naar onze meubelfabriek in Winterswijk gebracht.

De meubelfabriek

In onze meubelfabriek verwerken onze vakmensen het hout. Ze zagen het op maat en verlijmen het tot blad. Zorgvuldige selectie van het patroon en de kleur zorgt ervoor dat elk tafelblad een unieke uitstraling heeft. Binnen dezelfde tafelcollectie, bijvoorbeeld de Essenza tafel, wordt hout uit hetzelfde spectrum gebruikt, om zo een eenheid binnen de collectie te behouden.

Joop Nijenhuis werkt als machinaal houtbewerker: “Ik sta aan het begin van het proces, zoek het (massieve) hout uit, zaag het op maat en verlijm het tot blad.” Joop is daarmee het oog van Arco, hij bepaalt in grote mate hoe een product er uit gaat zien.

Twee soorten massief hout

Bij de productie van massief houten tafels maken we gebruik van twee verschillende soorten massief hout, namelijk Arco premium quality (1A of QF1-3/4 zijdig foutvrij bij eiken en Prime – Super Prime bij noten) of Local Wood. Wat is het verschil?

Massief hout (Arco premium quality)

De bladen van de massieve tafels zijn opgebouwd uit aan elkaar verlijmde massieve houtstroken van wisselende breedtes. De tafels kunnen worden afgewerkt met mat-naturel lak (hierna N-lak), project-lak (hierna P-lak) of met olie. Natuurlijke kenmerken van het hout, zoals noesten, vergroeiingen, zwarte pitjes etc. zijn onvermijdelijk. Bij premium quality massief hout mogen open gebreken echter nooit in het zicht zitten (maar mogen bijvoorbeeld wel aan de onderkant van het tafelblad voorkomen). Massief hout is bijzonder gevoelig voor schommelingen in luchtvochtigheid. Het hout kan dan gaan “werken”, waardoor op termijn kleine kop- en droogscheurtjes kunnen ontstaan.

Massief hout (Local Wood)

Local Wood eiken is hoofdzakelijk hout uit de regio rondom (150 km, Nederland en Duitsland) de fabriek van Arco in Winterswijk. Het hele proces van Local Wood wordt gerealiseerd met lokale partijen: van grondstof tot bewerking (zagen en drogen) en productie. Bij Local Wood worden eventuele “imperfecties” van het hout niet verbloemd. Daarom blijven de unieke, door de natuur gevormde noesten van het hout en eventuele kleurverschillen zichtbaar in het blad. De natuur blijft zichtbaar in de meubels: dat geeft ze karakter en een eigen identiteit.

Arco’s eerste massief houten tafel

Wist je dat de Essenza tafel de allereerste compleet massief houten tafel was die we maakten? Het was één van de eerste ‘moderne’ en minimalistische massieve tafels, best bijzonder voor die tijd. Deze tafel, een ontwerp van Willem van Ast, maakt dit jaar alweer 18 jaar deel uit van de Arco collectie. De Essenza heeft een pure vorm en elegante stijl en is geschikt als eettafel, maar ook als werktafel door de handige kabeldoorvoer en -management opties.

*http://www.houtinfo.nl/node/278

*http://www.houtinfo.nl/node/195