Meet Huib Sneep

Als expert op het gebied van bomen in stedelijke omgevingen plantte Huib Sneep vele duizenden bomen per jaar. Tegenwoordig is hij naast boom- en groenadviseur ook duurzaam ontwikkelaar en ondernemer op het gebied van verticaal tuinieren.

 

Huib Sneep raakte als kind gefascineerd door bomen toen de kersenboom in de tuin van zijn ouderlijk huis dreigde te bezwijken aan een parasitaire zwam: “Ik heb altijd in de stad gewoond. Toen ik veertien was, groeide op de kersenboom in onze tuin plotseling een hele grote zwavelgele paddenstoel. Ik wist helemaal niet dat zoiets bestond, en het fascineerde me buitengewoon. Niemand in mijn omgeving kon me zeggen wat dat nou voor een ding was en wat het betekende voor die boom. Toen ik korte tijd daarna wat geld had verdiend met een vakantiebaantje, heb ik dat geïnvesteerd in boeken over bomen. Met de kennis die ik daaruit opdeed ben ik toen gaan proberen die boom te behouden. Hij heeft het toen nog vijftien jaar volgehouden. Mijn liefde voor bomen begon met die zieke kersenboom en is nooit meer weggegaan. Ik wist toen al dat ik er ooit mijn beroep van wilde maken.”

 


Nieuw groen

De keuze voor een studie aan de Rijks Hogere School voor Tuin- en Landschapsinrichting, toen gevestigd in Boskoop, lag dus voor de hand: “Het was niet mijn bedoeling om tuin- of landschapsarchitect te worden maar omdat ik bomen als esthetisch element zo mooi vond, wilde ik er alles van weten. Mijn doel was met mijn kennis en passie te gaan zorgen voor goed ingerichte stedelijke plekken met mooie, gezonde bomen. In 1990 richtte ik een bedrijf op dat daarin was gespecialiseerd: aanplanten, verplanten, verzorgen, groeiplaatscreatie, boomveiligheidsanalyse… Maar na twintig jaar wilde ik me op een andere manier gaan inzetten op mijn vakgebied. Ik wilde ruimte hebben om allerlei nieuwe initiatieven te ontwikkelen. De afgelopen 6-7 jaar ben ik als boomadviseur veel bezig met het expertisedeel van het vakgebied, onder andere als consultant voor de overheid en bedrijven, maar ik help ook particulieren die vragen hebben over bomen.”

 

Bomen in de tijd

Toen Het Nieuwe Instituut in Rotterdam twee jaar geleden een tentoonstelling organiseerde over het thema hout vroegen ze Huib een lezing te houden over bomen. Hij nam de toehoorders mee op een rondwandeling door het Museumpark – een prachtig landschapspark waar behalve Het Nieuwe Instituut ook Museum Boijmans van Beuningen is gevestigd: “Het thema van die avond was dat bomenstructuren en -soorten een afspiegeling zijn van de maatschappijvisie en de modes van die tijd.

 

 

 

Nieuwe functieomschrijving

Bij de lezing ontmoette Huib Jorre van Ast van Arco, en de twee kwamen er al gauw achter dat hun interessegebieden overlapten: “Ik ben boomexpert en hij is ontwerper en producent, maar we zijn allebei geïnteresseerd in bomen als esthetische en mechanische entiteit. Arco is natuurlijk meer bezig met de boom als product, als hout, als grondstof, maar ook in mijn werk speelt dat een rol.” Voor iemand die een boom toch vooral liever levend ziet is dat op het eerste gezicht misschien een opmerkelijk standpunt, maar Huib wijst dat resoluut van de hand: “De levenscyclus van een boom speelt altijd een rol. Een boom moet veilig zijn. Ze kunnen enorm groot worden, en als ze dichtbij een parkeerterrein of naast een kinderspeelplaats staan, dan wordt veiligheid een belangrijke overweging. Zolang een boom gezond is, is er niets aan de hand, maar begint een boom af te takelen, dan wordt de houtsterkte minder en staat hij minder stevig in de grond. Zo’n boom reageert dan niet meer goed op extra windbelasting en er treedt eerder houtrot op. Dat proces begeleiden is ook onderdeel van mijn werk. Vaak zie je dat de boom vanaf de grond tot ongeveer 1 meter hoog is aangetast, maar daarboven heb je dan nog een perfect product om bijvoorbeeld te verwerken in de meubelindustrie. Wat mij betreft kan een boom eerst een heleboel functies vervullen – esthetisch, recreatief, noem maar op – maar op het moment dat hij niet meer aan die functie voldoet, als hij bijvoorbeeld gevaarlijk wordt voor zijn omgeving of te dicht op z’n buurman staat, dan is het jammer om een boom tot afval te degraderen. Dan is het juist mooi om hem een nieuwe functie te laten vervullen als grondstof voor bijvoorbeeld meubels.

 

Gevoel en structuur

Het is niet verwonderlijk dat Huib ook op het gebied van inrichting de voorkeur geeft aan hout: “Ik zeg niet dat kunststof niet mag, maar houten meubels zijn zoveel logischer. Zo’n boom is er gewoon en als hij slecht wordt kun je hem met relatief weinig energie bewerken tot een bruikbaar object waar je nog jarenlang plezier van hebt. Ik houd vooral Scandinavisch design uit de jaren 40 en 50. De ontwerpers lieten in de meubels die ze maakten de houtstructuur zo prachtig uitkomen. De Chieftain Chair van Finn Juhl bijvoorbeeld; dat is net een boom waar je in zit. Maar ik zit ook heel graag naast mijn houtkachel in de Fly stoel die Ineke Hans voor Arco heeft gemaakt.”

 
Laden...
Door gebruik te maken van deze website of door op “Ik ga akkoord” te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.   > Lees meer
Ik ga akkoord