Love and respect.  The key to any long term relationship.

Hoe meer zorg en liefde je besteedt aan je Arco product(en) hoe langer deze mee gaat. Goed voor jou, je portemonnee en de planeet. En, mocht je van plan zijn je tafel door te geven aan de volgende generatie, dan doe je ook hen een plezier.

Natuurlijk zijn onze meubelen ontworpen om lang mee te gaan, maar toch: ze kunnen wat hulp gebruiken. Op de volgende pagina's vindt u eenvoudige tips om de levensduur te verlengen.

Algemeen

Wij raden u aan om het meubel, voordat u het in gebruik neemt, te reinigen met een vochtige doek (indien nodig met het meegeleverde schoonmaakmiddel van ZO schoon) om de eventuele nog aanwezige stofresten te verwijderen.

Het verdient aanbeveling ook de onderkant van de poten te reinigen. Mocht het meubel op een gereinigd tapijt geplaats worden dan moet het tapijt volkomen droog zijn.

Harde (krassen!), hete (krimpen!) of natte (vlekken!) voorwerpen dienen nooit direct op een tafel gezet te worden. Hierdoor ontstaan beschadigingen die niet meer te verwijderen zijn. Het gebruik van onderzetters wordt daarom aangeraden.

Een aantal van onze producten heeft demontabele delen; mocht er door droogte of door gebruik ruimte in de verbindingsconstructie ontstaan, draai dan de bouten of moeren van de constructie weer aan.Hout

P-lakafwerking
(Dagelijks) schoonhouden met een katoenen doek. Vlekken verwijderen met een vochtige doek of met ZO Alles Schoon uit het meegeleverde onderhoudspakketje. Hardnekkige vlekken raden wij aan te behandelen met ZO Keuken Schoon, dit is een krachtiger ontvetter, te verkrijgen via: www.zoschoon.nl.

Als de reiniger even kan inwerken, krijg je het beste resultaat: De reiniger weekt vuil los en met de doek neem je het weg. Altijd in de richting van de houtnerf werken. Gebruik nooit was, washoudende middelen of middelen met een schurende werking.

N-lakafwerking (mat-naturel)
(Dagelijks) schoonhouden met een katoenen doek. Belangrijk: N-lak is gevoeliger voor het aannemen van vet dan P-lak. Daarom vergt deze afwerking iets meer aandacht in het (dagelijks) onderhoud. Vlekken verwijderen met een vochtige doek of met ZO Alles Schoon uit het meegeleverde onderhoudspakketje. Hardnekkige vlekken raden wij aan te behandelen met ZO Keuken Schoon, dit is een krachtiger ontvetter, te verkrijgen via: www.zoschoon.nl

Als de reiniger even kan inwerken, krijg je het beste resultaat: De reiniger weekt vuil los en met de doek neem je het weg. 

Belangrijk: vloeistoffen die op het oppervlak terechtkomen het liefst direct, maar uiterlijk binnen 5 à 10 minuten verwijderen! Gevallen stuifmeel (van bijvoorbeeld bloemen) dient voorzichtig met een plakbandje opgedept te worden. Het stuifmeel nooit uitwrijven! Stuifmeel en viltstiftvlekken zijn niet meer te verwijderen. Ook willen wij u attenderen op de aanwezigheid van kunststof beschermingsdopjes onder bepaalde voorwerpen (bijv. lampen, schalen, telefoons, laptops). Sommige (kleur-)stoffen in rubber kunnen vlekken in de mat-naturel lak veroorzaken. Deze vlekken zijn nadien niet meer te verwijderen. Plaats daarom altijd viltjes onder de rubberen dopjes.

Massief hout en duramas met transparante olie afwerking
Voor het dagelijks onderhoud is het afnemen van de tafel met een droge doek of, indien nodig, met lauwwarm water voldoende. Wij raden u aan om gemorste vloeistoffen direct te verwijderen. Om de warme, natuurlijke glans van het hout te behouden en het hout zo goed mogelijk te beschermen tegen inwerking van (vloei)stoffen dient u de tafel regelmatig met olie te behandelen (gemiddeld twee keer per jaar). Hiertoe sluiten wij een speciaal onderhoudssetje, met o.a. een flesje olie, bij (de olie dun opbrengen op een schone, droge tafel, goed verdelen en met een droge doek nawrijven). Ook kunt u een goede kwaliteit teakolie gebruiken (voor gebruiksaanwijzing: zie de verpakking of bijsluiter van het product). Een regelmatige behandeling van uw tafel met olie garandeert een goede verzorging en bescherming van het hout en een lange levensduur van uw tafel. Het gebruik van bijtende schoonmaakmiddelen of schuurmiddelen is absoluut niet toegestaan.

Massief hout en duramas met witte olie afwerking
Voor het dagelijks onderhoud is het afnemen van de tafel met een droge doek of, indien nodig, met lauwwarm water voldoende. Wij raden u aan om gemorste vloeistoffen direct te verwijderen.  Om het hout te beschermen tegen krasjes en de inwerking van (vloei)stoffen dient u de tafel enkele malen per jaar met witte olie te behandelen. Hiertoe sluiten wij een flesje met witte olie bij. Breng de olie dun aan met een schone, pluisvrije doek en laat het een paar minuten inwerken. Vervolgens met een schone doek na wrijven. Probeer altijd eerst op een onopvallende plek.

Gerookt eiken
Zie onderhoud voor massief hout en duramas met de betreffende afwerking (transparante olie, P- of N-lak).

Geborsteld eiken
Zie onderhoud voor massief hout en duramas met de betreffende afwerking (P- of N-lak). Echter in de ‘naden/groeven’ kan wel sneller vuil of vocht achterblijven die kunnen ‘inwerken’. Het advies is daarom om vocht en vuil snel weg te nemen.

Textiel

Houd het meubel stofvrij door middel van een zachte borstel of stofzuiger (met een zachte borstelopzet). Gebruik een schuimmiddel om het meubel schoon te maken. Voor specifieke vlekken zijn in dit kort bestek moeilijk aanwijzingen te geven, dit verschilt per type vlek en stof. Voor het behandelen van vlekken verwijzen wij u naar www.james.eu/nl/vlekken-verwijderen. Voor alle middelen geldt: eerst voorzichtig op een niet direct zichtbare plek proberen. De middelen nooit overvloedig gebruiken om doorlopen van de kleur te voorkomen en de schuimrubber onderlaag niet aan te tasten.

Leder

Aniline leder (lederkwaliteiten uit leergroep b en leergroep d)
Voor het behoud van het leder dient men het leder regelmatig met een zachte droge doek af te nemen. Het aniline leder dient eenmaal per jaar met een leder beschermmiddel voor vol-aniline leder behandeld te worden. Let op! In het geval van morsen is het noodzakelijk dat de vloeistof direct opgedept wordt (niet wrijven). Voor onderhoudsproducten voor leer verwijzen wij u graag naar www.ohmannleather.com.

Semi-aniline en gedekverfd leder
Voor het behoud van het leder dient men het leder regelmatig af te nemen met een droge doek of zachte borstel of indien nodig met een vochtige doek. Het is raadzaam om het leder twee maal per jaar met een leer voedend middel te behandelen. Voor onderhoudsproducten voor leer verwijzen wij u graag naar www.ohmannleather.com.

Metalen

Chroom/ rvs/ rvs optiek
Wrijven met een zachte, pluisvrije, droge doek of schoonmaken met een sopje volstaat. Eventueel licht bevochtigen met spiritus. Eens per jaar inwrijven met zuurvrije vaseline.

Gegoten aluminium
Zie chroom/ rvs/ rvs optiek. Bij de voeten kunnen oppervlakkige krassen worden verwijderd met een sopje in combinatie met een scotch brite schuursponsje. Werk altijd in de polijstrichting.

Afwerking: epoxy fine texture
Schoonhouden met een zachte, droge doek en eventueel een sopje.

Beton

Voor het onderhoud van beton, zie ‘Hout (fineer, massief, duramas) en kleurlak met P-lakafwerking’.

Laminaten

HPL Fenix NTM®
Voor het dagelijks onderhoud volstaat het om het oppervlak af te nemen met een vochtige doek met warm water en eventueel milde schoonmaakmiddelen. Bij hardnekkig vuil raden wij het gebruik van aceton aan. Oppervlaktekrasjes kunnen door wrijving met een wonderspons worden weggepoetst. Door de warmte die tijdens het wrijven ontstaat, sluiten de moleculen zich, waardoor de krasjes zullen verdwijnen.