Local Wood Duurzaamheid

Sinds 1904 zitten we met Arco in Winterswijk. Wij zijn een familiebedrijf en doen al meer dan een eeuw waar we goed in zijn: tafels maken. Tafels om aan te werken, te vergaderen, te eten en te leven. Tafels waaraan de wereld van morgen wordt besproken. Want de wereld van morgen; daar hebben we een heldere visie op. In een wereld waarin grondstoffen schaarser worden en steeds meer mensen – terecht - vragen naar de herkomst van producten, presenteren wij de LOCAL WOOD collectie. Een collectie van meubels, gemaakt van hout uit de omgeving van de fabriek in Winterswijk.

Het is uniek dat wij anno 2023 alle producten in onze eigen fabriek in Nederland maken. Met de kennis en kunde van medewerkers uit de regio. Ons familiebedrijf is loyaal aan de omgeving en dat betekent dat je niet van ver haalt, wat dichtbij ook te krijgen is. Voor de LOCAL WOOD collectie werken wij daarom alleen met hout uit Nederland en West- Duitsland. Onze fabriek bevindt zich namelijk op zo’n 5 km van de grens en Duitsland is bij uitstek een houtland. Het zou zonde zijn geen gebruik te maken van zoveel beschikbare kwaliteit bij onze Oosterburen.

Bij Arco houden we onze productieketen graag zo kort mogelijk. Daarom zoeken we onze partners dicht bij huis. Zodat we geen onnodige vervoerskilometers en uitstoot maken en geen energie verspillen. Een groot deel van de milieu impact die je als bedrijf maakt, komt door je transport. Door te werken met hout uit de omgeving en partners uit de regio, verkleinen we onze impact direct. Als familiebedrijf laten wij de wereld graag mooier achter voor toekomstige generaties. Daarom werken wij alleen met partners die hun blik op de toekomst gericht hebben, zoals Natuurmonumenten, Stichting Geldersch Landschap en Kasteelen en bosbeheer Duitsland (Forstwirtschaft). Wat ons met hen verbindt, is een groot respect voor de natuur. Omdat wij willen dat ook onze kinderen en kleinkinderen van de natuur kunnen genieten.

Local wood Collectie

De meubels uit onze LOCAL WOOD collectie vervaardigen wij van speciaal geselecteerd hout. Geen hout uit grote productiebossen maar uit bossen waar omwille van duurzaam onderhoud gekapt moet worden, bijvoorbeeld om ruimte te maken voor nieuwe bomen. Wij willen de kwaliteiten van het lokale hout benutten en eventuele ‘imperfecties’ juist vieren. Daarom blijven de unieke, door de natuur gevormde noesten van het hout zichtbaar in het blad. Met een tafel uit de LOCAL WOOD collectie haal je de natuur – letterlijk - in huis.

PEFC gecertificeerd

Hout is een volledig CO2 neutraal materiaal. Het hout dat Arco gebruikt voor haar producten is voor 75% FSC® of PEFC gecertificeerd. Het overige gedeelte is afkomstig uit Duitsland, een land dat bekend is vanwege haar duurzame bosbeheer. De producten van Arco's Local Wood collectie wordt gemaakt van 100% PEFC eiken hout en daarmee zijn de meubels uit de Local wood collectie, uitgevoerd in eiken, PEFC gecertificeerd. Dat wil zeggen dat er voor deze collectie uitsluitend hout gebruikt wordt dat afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. In deze bossen worden alleen bomen gekapt omwille van duurzame redenen, bijvoorbeeld om ruimte te maken voor nieuwe bomen. En er mag niet meer gekapt worden, dan weer aan kan groeien. We love wood.

Bij Arco vinden we dat duurzaam leven goed samengaat met esthetiek en genieten van het leven. En zo is de cirkel rond: Jij praat aan een tafel uit de LOCAL WOOD collectie over de wereld van morgen. Zo eenvoudig kan het soms zijn. 

Kottenseweg, Winterswijk N 51° 57' 02.2", E 6° 45' 21.0"