Arco & duurzaamheid

113 jaar Arco

 

Sinds 1904 zit Arco in Winterswijk. Al 4 generaties staat vakmanschap en liefde voor hout centraal. Hierbij gaan ambacht en moderne techniek hand in hand. Elk meubelstuk dat onze fabriek verlaat, is met veel toewijding ontworpen, ontwikkeld en gemaakt. De kwaliteit van het product staat bij ons altijd centraal. Want een goede tafel gaat generaties lang mee.  

 

 

Trots op onze mensen

 

In een globaliserende wereld kiest Arco voor een transparante, kleinschalige manier van werken. In de fabriek in Winterswijk werken 60 mensen met plezier aan onze duurzame producten. Want een écht goed product is niet alleen mooi om te zien, het is ook op een mooie manier gemaakt. Wij koesteren ieders talent en zijn er trots op dat Arco-medewerkers gemiddeld meer dan 15 jaar bij ons werken.

 

Duurzaam ondernemen

 

Aan onze tafels kun je eindeloos tafelen, want een Arco heb je voor het leven. In een tijd waarin spullen steeds sneller hun waarde verliezen, willen wij juist waarde toevoegen. Als 114 jaar oud familiebedrijf hebben we onszelf als doel gesteld mooie, duurzame producten te maken met een maatschappelijke relevantie. Dit doen we door de kennis en kunde van onze vakmensen te combineren met nieuwe technologieën. Het is Arco’s missie het bestaande ambacht te ontwikkelen naar het vakmanschap van de 21 eeuw, waarbij integratie van natuur, vakmanschap en technologie centraal staat. Hierbij is innovatie een continu proces. Er worden regelmatig nieuwe productietechnieken en materialen toegepast, maar er wordt ook voortdurend gekeken hoe bestaande producten verbeterd, verduurzaamd en doorontwikkeld kunnen worden. We maken, daar waar het kan, duurzame keuzes en we hebben de ambitie om dit elk jaar meer te doen. Zo hebben we een aantal milestones gezet op het gebied van duurzaamheid. Onze milestones zijn samen met de huidige stand van zaken vastgelegd in een sustainability report.

 


Arco's milestones 


* Eind 2019 is 100% van het hout dat wij gebruiken voor onze producten FSC of PEFC gecertificeerd.               

* Vanaf eind 2019 gebruiken wij voor al onze producten alleen nog water gedragen lakken.
* In 2023 is 40% procent van onze collectie circulair (recycle, reduce, refurbish, and repair). 
* In 2025 voorzien we in 50% van onze energiebehoefte door de zonnepanelen op onze fabriek. 


Product eco passport


Steeds meer mensen vragen - terecht - naar de herkomst van producten en naar de samenstelling van materialen in een product. Omdat wij hier zo transparant mogelijk over willen zijn, maken we voor ieder product een "product eco passport". Een duidelijk overzicht van de materiaalsamenstelling met gewichtspercentages van ieder product.


Certificeringen


Arco hanteert voor alle producten een "ecologisch" beleid op het gebied van grondstoffen, waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van FSC en PEFC gecertificeerde materialen indien verkrijgbaar.  Zo wordt onze local wood collectie gemaakt van 100% gecertificeerd PEFC hout en daarmee is de gehele Local wood collectie PEFC gecertificeerd.


Refurbish programma

 

Bij steeds meer Arco dealers kun je terecht voor een opknapbeurt van je Arco. Zij brengen jouw tafel naar onze fabriek, waar wij ons erover ontfermen. Jij krijgt hem daarna zo goed als nieuw terug.  

 

---

 

Overige duurzame toepassingen:


Tijdloze signatuur

Wij kiezen bewust voor een ingetogen stijl, die niet te veel aan modegrillen onderhevig is. Onze meubelstukken gaan daarom generaties lang mee.

 

Produceren op aanvraag

Wij maken pas een meubelstuk, nadat jij er één besteld hebt. Op die manier blijven er nooit onverkochte stukken achter.

 

Europees hout

Wij werken overwegend met Europees hout dat verantwoord gekapt is. En dat halen we dan ook nog eens van zo dichtbij mogelijk.

 

Duurzame Partners

Wij werken graag met partners die hun blik op de toekomst gericht hebben, zoals stofleveranciers De Ploeg en Kvadrat. Voor de Local Wood collectie werken we samen met lokale partners. Zij leveren ons hout van bijvoorbeeld scheefgegroeide bomen.

  

arco flatpack

Arco flatpack: we passen waar mogelijk het flatpack verpakkingsprincipe toe. Hierbij wordt de verpakking zo plat mogelijk gehouden zodat het transport niet onnodig belast wordt door (teveel) volume.


arco lightweight

Arco lightweight: in de producten wordt zoveel mogelijk gebruik maken van lichtgewicht materialen, zodat het gewicht niet onnodig hoog is. Zo wordt zo doelmatig mogelijk gebruik gemaakt van energiebronnen. Er wordt rekening gehouden met het transport maar ook met de mensen die met de producten moeten werken.


arco recycle 

Arco recycle: we ontwikkelen de producten dusdanig dat ze aan het einde van de levensduur gemakkelijk te scheiden zijn in de verschillende materialen, zodat de recyclebaarheid verbeterd wordt.


arco duramas

Arco duramas: deze tafelbladen hebben een kern van een snel groeiende houtsoort met aan de boven- en onderzijde een verlijmde massief houten laag. Door het toepassen van deze methode wordt er op een spaarzame wijze omgegaan met schaars massief hard hout.  

Arco local wood: het hele proces van Local Wood wordt gerealiseerd met lokale partijen: van grondstof tot bewerking (zagen en drogen) en productie. Local Wood heeft een belangrijk voordeel: het hoeft niet van ver vervoerd te worden. Daarnaast is ook lokaal geproduceerd hout een waardevolle grondstof, en vinden wij het zonde dat dit hout niet gebruikt wordt voor hoogwaardige meubels.

 

Per product (m.u.v. de stoelen) hebben we door middel van een logo aangegeven welke van de bovenstaande duurzame toepassingen gehanteerd zijn. Het bovengenoemde commitment gaan we aan onder het overkoepelende Arco duurzaamheidslabel. Een label dat ons ertoe aanzet eerlijke, duurzame meubelen te produceren om u de zekerheid te geven er naar volle tevredenheid, jarenlang van te kunnen genieten.

 
Laden...
Door gebruik te maken van deze website of door op “Ik ga akkoord” te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.   > Lees meer
Ik ga akkoord