There is smoke, without fire!

INNOVATIE - Aan het roken van eikenhout, komt geen rook te pas. Bij het roken van eiken houten reageert het looizuur in het hout met ammoniadamp. Door deze reactie verdwijnt het looizuur uit het hout en ontstaat verkleuring. De snelheid en intensiteit van het roken wordt in grote mate bepaald door de omgevingstemperatuur, de relatieve luchtvochtigheid, het vochtpercentage van de oppervlakte van het eikenhout en de sterkte van de gebruikte ammoniak samenstelling. De intensiteit van het roken zal hoger zijn bij warme en vochtige lucht en bij een hoger ammoniakpercentage in de ammoniakdamp. Het roken gebeurt niet door-en-door, de reactie houdt op ca. 1,5 mm onder het houtoppervlak. Na het roken wordt het hout droog bewaard bij kamertemperatuur.

 

 

THE LOOKS

Zodra het looizuur in contact komt met het eikenhout, krijgt het hout een grijzige kleur. Als het hout daarna wordt behandeld met een olie, dan ontstaat een warme, honing-bruine tot diepzwarte kleur. Het roken van hout is een natuurlijk proces, waardoor kleurverschillen gemakkelijk op kunnen treden. Het is van tevoren lastig in te schatten welke plank lichter of donkerder uit het rookproces zal komen. Anders zou je per plank van tevoren het tannine gehalte moeten meten. Niet alleen kunnen er kleurverschillen ontstaan tussen verschillende planken, er kunnen ook kleurverschillen binnen een plank ontstaan. Maar dit geeft het hout juist karakter.

 

DE SOORTEN

Roken kan niet met elk hout, omdat bepaalde soorten hout geen tannine bevatten. Eiken is één van de weinige houtsoorten die gerookt kan worden, omdat het looizuur bevat. Maar zelfs binnen de eikensoorten zit nog weer verschil, Frans of Europees eiken laat zich bijvoorbeeld uitermate makkelijk roken, maar Amerikaans eiken bevat te weinig looizuur om te roken.

 

 

FACTS & FIGURES

- De houtnerf wordt door het rookproces extra benadrukt

- De structuur van elke afzonderlijke plank komt naar voren

- Er blijven geen schadelijke sporen achter van de ammoniadampen

- Het hout wordt door het roken altijd donkerder

 
Laden...
Door gebruik te maken van deze website of door op “Ik ga akkoord” te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.   > Lees meer
Ik ga akkoord