Hout

We love wood

Afkloppen op hout

Afkloppen op hout Waarschijnlijk heb jij het ook weleens gedaan, iets ‘afkloppen op hout’. En wij Nederlanders zijn niet de enigen die dat doen. ‘Knock on wood’, ‘toucher du bois’, ‘tocar madera’, overal ter wereld wordt deze term gebruikt als we ons lot positief willen beïnvloeden. Maar waar komt dit gebruik eigenlijk vandaan? Waarom denken we dat het kloppen op hout ons geluk brengt?

Zoals met zoveel bijgelovige zaken is het lastig te achterhalen waar en wanneer “het afkloppen op hout” precies is begonnen. Waarschijnlijk stamt het af van de Kelten of Germanen. Zij geloofden dat een boom een ziel had, dat het de aardse belichaming van hun goden was. Bomen waren voor hen dus goddelijk en ze geloofden dat als ze het hout van de boom aanraakten hun ongeluk werd opgenomen en met de boom mee de grond ingezonden werd.

Of bomen daadwerkelijk een ziel hebben weten we bij Arco niet, maar wat we wel zeker weten is dat bomen karakter hebben. En dat is één van de vele redenen waarom wij van hout houden! We are Arco. We make tables. We love wood.

Hout is een natural beauty

De voordelen van hout zijn eigenlijk zo vanzelfsprekend dat je ze misschien bijna niet meer ziet. Hout is een natuurlijk materiaal. Geen enkele boom is hetzelfde en dat zorgt niet alleen voor karakter in het hout, maar ook voor een uniek houtbeeld in de tafels, stoelen en banken, kasten en kleinmeubelen die wij maken van hout. Ondanks een zorgvuldige selectie kunnen er verschillen in structuur of kleur optreden en dat maakt onze meubels stuk voor stuk uniek.

Hout is duurzaam

Hout is een hernieuwbaar materiaal. Een boom groeit weer aan of kan opnieuw geplant worden. Het is daarnaast recyclebaar en biologisch afbreekbaar. Dat maakt hout duurzaam. Duurzaamheid lijkt vandaag de dag een modewoord te zijn geworden, maar een lange termijn visie hierop – in de breedste zin van het woord – is al vanaf de start een deel van onze bedrijfscultuur. Wij zijn een meer dan 110 jaar oud familiebedrijf, dat het als een essentiële waarde ziet om in Nederland te blijven produceren. Het zit in onze aard om relaties met eigen medewerkers, leveranciers, klanten en ook onze productontwikkeling te bekijken vanuit een duurzaam oogpunt. Arco hanteert voor alle producten een “ecologisch” beleid op het gebied van grondstoffen, waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van FSC® en PEFC gecertificeerde materialen indien verkrijgbaar.

Hout biedt mogelijkheden

Wij verleggen graag onze grenzen, om zo steeds innovatief te blijven en mooie tafels te blijven maken. Hout biedt ons die mogelijkheid. Het biedt ons ontwerpvrijheid door de veelzijdigheid aan houtsoorten, kleuren en texturen. Hoewel onze vormtaal herkenbaar is, streven we er keer op keer naar om tafels te ontwerpen, ontwikkelen en produceren die vernieuwend zijn. Vernieuwend in vorm, bijvoorbeeld de onmogelijk dun ogende tafel Slim. Maar ook vernieuwend in functie, bijvoorbeeld de Grid Work High, een statafel voor de werkomgeving.

Hout is sterk

Hout is sterk. In de natuur moeten bomen bestand zijn tegen vele invloeden van buitenaf, zoals weersomstandigheden, schimmels of bacteriën. Diezelfde sterkte zien we ook terug wanneer hout wordt gebruikt als materiaal voor onze meubelen. Het hout dat wordt toegepast bij de vervaardiging van onze tafels zorgt ervoor dat ze tegen een stootje kunnen. Je kunt eraan zitten en leven en dankzij de lange levensduur kun je er optimaal van genieten.

Local Wood

In een wereld waarin grondstoffen schaarser worden en steeds meer mensen – terecht - vragen naar de herkomst van producten, presenteren wij de LOCAL WOOD collectie. Een collectie van meubels, gemaakt van (eiken)hout uit de omgeving van de fabriek in Winterswijk, hout uit Nederland en net over de grens in Duitsland. We willen de kwaliteiten van het hout gebruiken en imperfecties niet verbloemen. De natuur blijft zichtbaar in de meubels; dat geeft ze karakter en een eigen identiteit. Het hele proces van Local Wood wordt gerealiseerd met lokale partijen, van grondstof tot bewerking in de zagerij en de productie in eigen fabriek.

Local Wood - Facts & Figures

Botanische naam

Quercus petraea (Mattuschka) Lieblein (= Q. sessiliflora Salisb.), Q. robur L. (= Q. pedunculata Ehrh.)

Familie

Fagaceae

Groeigebied

Europa en Klein-Azië

Boombeschrijving

Hoogte 18-30 m, maximaal 45 m. De rechte takvrije stam is maximaal 15 m lang en heeft een diameter van 1,2-1,8 m. De eikenboom kan een hoge leeftijd (400 jaar) bereiken.

Houtsoort

Loofhout

Draad

Recht

Nerf

Matig grof tot grof

Volumieke massa

(500-)670- 710-760(-970) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 900-1200 kg/ m3.