Journal Tafelen in Scandinavië
Tafelen

Tafelen in Scandinavië

In de blog “Tafelen in…” schuiven we deze keer aan in Scandinavië. Deze regio bestaat uit de landen Noorwegen, Zweden en Denemarken. De landen delen veel gebruiken, maar hebben toch ieder hun eigen gewoontes.

Typisch tafelen in Scandinavië

Scandinavische maaltijden zijn simpel, maar wel gemaakt van kwalitatief hoogwaardige producten die vers uit de zee of van het land komen. De algemene gedachte is dat als je werkt met de beste producten, je geen opsmuk nodig hebt. De traditionele maaltijden bestaan vaak uit vis, aardappels, varkensvlees en bessen. Vis wordt in veel gerechten gebruikt, niet zo gek want de Scandinavische landen hebben een grote visindustrie. Zo is gravad lax, gemarineerde gerookte zalm met mosterd-dillesaus een typisch Scandinavisch gerecht.

Noorwegen, Zweden en Denemarken: elk land zijn eigen specialiteit

Omdat Noorwegen en Zweden vrij uitgestrekt zijn, verschillen de specialiteiten per regio. De Köttbullar, de Zweedse gehaktballen, zijn alom bekend. Typisch Zweeds is ook het Smörgåsbord, een soort uitgebreid buffet met veel vis en vlees. In Noorwegen staat vaak naast vis ook lamsvlees op het menu. In het jachtseizoen komen daar ook eland, rendier, hert en korhoenders bij. Daarnaast zijn ze in Noorwegen ook echte kaaskoppen: de brunost, ofwel bruine kaas, is een gekaramelliseerde weikaas die veel gegeten wordt. In Denemarken is Smørrebrød het meest bekend. Dit is roggebrood besmeerd met boter en belegd met diverse soorten beleg: vlees, vis, kaas, allerlei sauzen en rauwkost. Ook Brændende Kærlighed (=”brandende liefde”), een puree van aardappelen met spek, wordt veel gegeten.

In de avond is het tijd voor...middag!

Vroeger was het gebruikelijk om de hoofdmaaltijd tussen de middag te eten. Tegenwoordig eten de Scandinaviërs deze maaltijd ook wel later op de dag. Middag is de naam voor het diner. In Noorwegen gaan de mensen al vroeg aan tafel voor de warme maaltijd, vanaf 16.00 uur staat het eten klaar. Dit komt doordat het hier eerder donker is. In Denemarken en Zweden schuiven ze wat later aan, daar eten de inwoners rond 18.00 uur of later.

Tafelmanieren

  • Een belangrijke regel in de Scandinavische landen is dat je op tijd bent, zo ook voor een etentje
  • Ook wordt het op prijs gesteld als je dan een klein cadeautje meebrengt, bijvoorbeeld chocolade
  • Aangezien het in de Scandinavische landen behoorlijk prijzig is om alcohol te kopen, wordt het zeer gewaardeerd als je zelf drank meeneemt
  • Omdat er vaak wel sneeuw of modder ligt, is het gebruikelijk om je schoenen uit te doen als je binnenkomt. Je kunt dan eigen slippers of pantoffels meenemen om aan te doen.