Journal Tafelen in Nederland
Tafelen

Tafelen in Nederland

Aan tafel! In Nederland is dit het signaal dat het avondeten klaar is en iedereen aan tafel moet gaan zitten om te komen eten. Hoe gaat dat in andere landen en wat zijn de eetgewoontes in een bepaald land? In dit terugkerende blog “Tafelen in..” trappen we af met ons eigen kikkerlandje.

Typisch Tafelen in Nederland

In veel landen is de maaltijd rond het middaguur de belangrijkste maaltijd van de dag. Hoewel Nederlanders van oorsprong ook vaak hun hoofdmaaltijd tussen de middag aten, eten we deze maaltijd nu meestal in de avond. We starten relatief vroeg met de avondmaaltijd in vergelijking met andere landen; we zitten meestal tussen 17.00 en 18.00 uur al aan tafel.

En wat eten we dan?

De traditionele combinatie van aardappels, groente en vlees, wordt door vele Nederlanders meerdere keren per week gegeten. Ook iets typisch Nederlands is “prakken”: de aardappels tot een puree verstampen. En dat prakken zie je ook terug in een typisch Nederlandse gerecht: stamppot. Maar er komt steeds meer aandacht voor de buitenlandse keuken en lichtere maaltijden. We houden altijd plaats voor een “toetje”, zoals vla of yoghurt. In het buitenland is een toetje een stuk minder gebruikelijk.

De drie p’s

In het weekend wordt er in Nederland vaak wat ongezonder gegeten. Het is dan tijd voor een van de drie p’s: pizza, pannenkoek of patat. Voor buitenlanders zijn onze frituursnacks maar een vreemde gewaarwording. Is het nu vlees of groente in dat krokante omhulsel? Om over “een snack uit de muur trekken” nog maar te zwijgen.

Praat niet met volle mond!

Voor Nederlanders is het niet gebruikelijk om mensen spontaan uit te nodigen om mee te eten. ‘Wij gaan zo eten’ is dan ook een subtiele manier om iemand naar huis te krijgen, terwijl dit in andere landen juist vaak als een uitnodiging wordt gezien om mee te eten. In Nederland hebben we een hele lijst aan tafelmanieren, een paar van de belangrijkste zijn:

  • Houd je handen boven de tafel
  • Schep niet te veel eten op, je kunt altijd nog een tweede portie nemen
  • Wacht met eten tot iedereen eten heeft (en “eet smakelijk” is gezegd)
  • Praat niet met volle mond
  • Kom niet langs of bel niet op rond etenstijd