Journal Tafelen in Duitsland
Tafelen

Tafelen in Duitsland

In de blog “Tafelen in..” duiken we in de eetgewoontes van verschillende landen. Hoe ziet een typische maaltijd eruit en aan welke tafelmanieren moet je je houden? Deze keer gaan we aan tafel bij onze oosterburen. We ontdekken de eetgewoontes van Duitsland.

Typisch tafelen in Duitsland

Oorspronkelijk werd de hoofdmaaltijd in Duitsland, net als vroeger in Nederland, meestal tussen 12.00 en 14.00 uur gegeten, op het werk of op school. Tegenwoordig eten veel families ‘s avonds een warme maaltijd. Dit gebeurt dan pas rond een uur of acht. Rond het middaguur bij het ‘Mittagessen’ wordt soms ook nog warm gegeten. Dit is dan vaak een restje van de avondmaaltijd van de vorige dag. In sommige regio’s is het middageten echter nog steeds de belangrijkste maaltijd van de dag.

Wat wordt er dan gegeten?

De Duitse maaltijden zijn meestal geen lichte maaltijden. In het weekend wordt vaak eerst soep gegeten, daarna aardappelen, vlees en groente. Aan de kust worden ook veel visgerechten gegeten. Als er een ”toetje” genomen wordt, dan is dat vaak yoghurt of fruit. Bij een feestdag of in het weekend komt er soms ook Apfelstrudel of Herrencrème, een soort pudding, op tafel.

Kaffee und Kuchen

In het weekend wordt er vaak aan ‘Kaffee und Kuchen’ gedaan; koffie of thee met zelfgebakken taart, zoals Sachertorte. De grote eters en zoetekauwen kunnen hun geluk niet op, de taart blijft tijdens het “Kaffee und Kuchen” moment namelijk op tafel staan. Je kunt zoveel pakken als je wilt!

Vette hap?

Voor de vette hap is er in Duitsland de Imbissbude. Deze is te vergelijken met een snackbar, ook al vind je er geen kroketten of frikandellen. Als je er een Frikadelle bestelt krijg je een soort gehaktbal! Zoals de naam al doet vermoeden, is de Wurstbude vooral de plek om Duitse worst te kopen. Iedere deelstaat in Duitsland heeft zo zijn eigen typische gerechten, maar worst is en blijft in alle staten erg populair. Frankfurter worst, Berlijnse curryworst, Regensburger braadworst en Thüringse roodworst zijn de bekendste. De currywurst is in elke Wurstbude te vinden.

Guten Appetit!

Veel tafelmanieren zijn in Duitsland gelijk aan de Nederlandse. Zo is het ook in Duitsland gebruikelijk te wachten met het eten tot iemand eet smakelijk (“Guten Appetit”) heeft gezegd. En geluiden maken tijdens het eten (smakken en slurpen) of met open mond eten wordt ook bij de Oosterburen niet gewaardeerd. Daarnaast hebben de Duitsers ook andere etiquette tijdens het eten: - Wees op tijd. Als je te vroeg bent, wacht je even buiten. Te laat komen is zeer onbeleefd! - Wacht tot je uitgenodigd wordt om ergens te gaan zitten - Snijd aardappels niet met je mes, maar met de zijkant van je vork - Kies je kleding zorgvuldig uit. Het is onbeleefd om tijdens het eten kleding aan of uit te doen. Ook opvallende sieraden worden niet gewaardeerd.