Hoe zit het met jouw tafelmanieren?

De feestdagen staan weer voor de deur. De kans is groot dat je gedurende deze dagen aan tafel schuift bij een feestelijk diner of misschien ben je zelf wel de gastheer of gastvrouw van een etentje. In beide gevallen: hoe zit het met jouw tafelmanieren? Als liefhebber van tafelen zetten wij wat tafelmanieren voor je op een rijtje.

 

image by Eigen Huis & Interieur 

 

Hoe ‘heurt’ het eigenlijk?

 

1. Proost!
Wist je dat het aan de gastheer of -vrouw is om te toosten? Pas nadat jij een toost hebt uitgebracht, mag de rest van je gezelschap beginnen met drinken. Ook voor het proosten zelf gelden regels: bij een formeel diner is het niet gepast om de glazen tegen elkaar aan te stoten tijdens het proosten. Dan wordt simpelweg het glas geheven. Proost!

 

2. Het bestek
Bij een uitgebreid diner komt vaak veel bestek kijken. Zowel voor de gastheer en -vrouw als de gast soms een lastige situatie. Maar eigenlijk hoeft het niet zo lastig te zijn: met het bestek werk je altijd van buiten naar binnen toe. De vorken leg je aan de linkerkant. De messen en lepels liggen rechts. Uitzondering hierop is de oester- of visvork, deze liggen rechts naast je soeplepel. Boven het bord ligt de dessert lepel en dessert vork.

 


image by Eigen Huis & Interieur  

 

3. Mag je met je handen eten?
Je zou denken dat het antwoord op bovenstaande vraag ‘nee’ is. Eten doe je immers niet met je handen, maar met mes en vork. Toch zijn er uitzonderingen, er zijn gerechten die je met je handen mag eten. Zo mag je maiskolven, asperges, mosselen, oesters, spareribs en ander vlees op botten gewoon met je handen eten. Denk je er dan wel aan om na afloop je handen te wassen? Als gastheer- of vrouw doe je er goed aan om bij zulke gerechten een vingerkommetje met water en een schijfje citroen op tafel te plaatsen. 

 

4. Het servet
Tijdens het dekken van je tafel kun je het servet op of naast het bord plaatsen. Zodra er wordt begonnen met eten, maak je als gast gebruik van het servet. Laat deze niet op tafel liggen, maar leg deze op je schoot. Pas als je klaar bent met dineren, mag je het servet weer op tafel plaatsen. Bij voorkeur niet op het bord, maar links daarvan. H3: Ellebogen op tafel? Tijdens een formeel diner is het niet gepast om tijdens het eten met je ellebogen op tafel te leunen. Tussen de gangen door, als de borden zijn weggehaald mag dat wel.

 

 

5. De tafelschikking
Bij de tafelschikking van een formeel diner wisselen mannen en vrouwen elkaar af rondom de tafel. De vrouw neemt als eerste plaats, en het is natuurlijk nog chiquer als de man daarbij de stoel voor haar aanschuift.

 

Rest ons alleen nog om te zeggen: Fijne feestdagen en eet smakelijk!

 
Laden...
Door gebruik te maken van deze website of door op “Ik ga akkoord” te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.   > Lees meer
Ik ga akkoord