Houten eettafel

Hout wordt al erg lang als materiaal voor de eettafel gebruikt. Zelfs de Grieken en de Romeinen maakten al tafels van hout. Sinds die tijd is de eettafel geëvolueerd tot meer dan alleen een plek om te eten. Tegenwoordig is de (eet)tafel een leeftafel: een plek waar we bijna de hele dag doorbrengen. Rustig alleen, intiem met z’n tweeën of gezellig met een groep, om aan te eten, te werken, een spelletje aan te spelen of bijvoorbeeld de krant aan te lezen. Bij Arco ontwerpen, ontwikkelen en produceren we houten eettafels voor al deze tafelmomenten. 

 

 

 

Waarom wij van hout houden

 

Een houten eettafel straalt een natuurlijke warmte uit. Bij Arco werken we graag met hout: het is een natuurlijk materiaal en geen boom is hetzelfde. Iedere houten eettafel is dan ook een natuurlijke weergave van het specifieke hout waarvan het gemaakt is. Daarbij kunnen onze tafels tegen een stootje, waardoor ze ook door de volgende generaties nog met veel plezier gebruikt zullen worden. We are Arco. We make tables. We love wood. 


Massief, semi-massief en fineer

 

Bij het vervaardigen van onze tafels maken wij gebruik van verschillende houtsoorten. Onze meubels kunnen in massief, semi-massief hout en fineer worden uitgevoerd. De bladen van massieve tafels zijn opgebouwd uit aan elkaar verlijmde massieve houten stroken van wisselende breedtes. Massieve tafelbladen kunnen worden afgewerkt met verschillende lakken (S-lak, N-lak, P-lak) of met olie. We gebruiken hiervoor alleen premium quality hout. Natuurlijke kenmerken van het hout, zoals noesten, vergroeiingen, zwarte pitjes etc. zijn echter onvermijdelijk, maar deze mogen nooit in het zicht zitten. 

 

Ook passen we de ‘Duramas’ methode toe op onze meubels, ook wel semi-massief genoemd. De semi-massieve tafelbladen hebben een kern van minder schaarse houtsoorten (bijvoorbeeld populier) met aan de boven- en onderzijde een verlijmde massief houten laag. Hierdoor ontstaat een uiterst stabiele sandwich constructie. Het voordeel is dat er zuinig omgesprongen wordt met hoogwaardig hout, waarbij de toplaag wel stevig genoeg is om - net als massief hout - af te schuren en opnieuw te oliën of te lakken. 

 

Bij fineer is een dun laagje hout gelijmd op een kern van plaatmateriaal. Het voordeel hiervan is dat het echt hout is, met de bijbehorende warme uitstraling, maar dat het niet of nauwelijks ‘werkt’ (krimpt of uitzet). Wij gebruiken een speciale methode waarbij de vellen fineer gespiegeld worden, zodat de patronen in het hout optisch doorlopen en er een gelijkmatig houtbeeld ontstaat. 

 

 

De Local Wood collectie

 

Ben je op zoek naar een houten eettafel met een eigen verhaal? Bekijk dan eens de tafels uit onze Local Wood collectie. Deze tafels worden gemaakt met hout uit de regio rondom onze fabriek in Winterswijk. Het hele proces van Local Wood wordt gerealiseerd met lokale partijen: van grondstof tot verwerking (zagen en drogen) en productie. Bij de tafels uit de Local Wood collectie worden eventuele “imperfecties” van het hout niet verbloemd. Daarom blijven de unieke, door de natuur gevormde noesten van het hout en eventuele kleurverschillen zichtbaar in het blad. Kortom, de natuur blijft zichtbaar in de tafels en dat geeft ze karakter en een eigen identiteit.

 

Neem de Base Oval uit de Local Wood collectie, een robuuste no-nonsense (eet)tafel die dankzij zijn ovale vorm een sociaal karakter heeft, maar tegelijkertijd ook praktisch in de ruimte te plaatsen is. De Base tafel is er ook in een rechthoekige variant en een ronde variant. Voor welke tafel je ook kiest, alle Base tafels zijn gemaakt van hout uit de regio rondom onze fabriek en van beton. Het zijn tafels waarvan je weet dat de volgende generatie er ook aan kan zitten, en leven.

 

Meer info over houten eettafels

 

Bekijk al onze houten eettafels online of vind een dealer bij jou in de buurt. Naast tafels hebben ook stoelen en banken in onze collectie. Zo maak je je eethoek compleet. Wil je meer weten over onze tafels? Neem dan contact met ons op of download de Arco Home & Work Catalogue met onze complete collectie.

 
Laden...
Door gebruik te maken van deze website of door op “Ik ga akkoord” te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.   > Lees meer
Ik ga akkoord